lördag 19 december 2009

Knäckt!

Ikväll har jag och älskling gjort knäck; både traditionell och med mörk choklad. Mums!
Bjuder på receptet för er som blev oemotsåndligt sugna.

Ingredienser:
2 dl strösocker

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör
(2 msk kakao av god kvalitet eller 25-50g mörk choklad 70%)

Gör så här:
1. Hacka mandel och häll i knäckformar på en bricka.

2.Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.
3. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet. (häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård) Koktid ca 15-20 minuter.
4. Tillsätt smör och eventuellt choklad/kakao. Vi gjorde hälften orginal och hälften med mörk choklad!
5. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i de små formarna

6. Låt knäcken stelna i kylen och häll dem sedan, förslagsvis, i en fin glasburk med lock.

Inga kommentarer: