lördag 20 september 2008

Du är inte mamma

Det blåser friska vindar i min själ idag - kinderna blossar och hjärtat glöder.

Gårdagskvällen blev precis som jag ville att den skulle bli. Sandy, Snoffsan & Jag med varsin kaffe i handen, gnällandes, klagandes, hyllandes, skrattandes. Rått. Ärligt. Glatt. Vi gick en lång promenad i den stilla kvällen. Det dunkla viskade hemligheter i våra öron och kylde ned våra nästippar. Att få lätta våra hjärtan inför varandra, vi som förstår, kändes...hemtrevligt.

Stadens gator låg tomma trots att klockan inte passerat elva. Några idioter yttrade patetiska kommentarer och gav oss ett gott skratt. Det var ett gäng killar som kanske kunde varit i sextonårsåldern. De var inte från Sverige, ursprungligen. De hojtade och skrek. Frågade efter klockan. Började gå efter oss. Irriterande och påträngande. Idioter. Små, omogna pojkar i både kropp som så väl själ och hjärta. De frågade vart vi var på väg.
"Hem till våra barn"svarade Snoffsan. "VAD LEKER DU MED MIG?!" utropade de och deras ilskna små kroppar skälvde i mörkret. De trodde oss inte. Att vi skulle kunna vara mammor.

"Du ser ut som tretton - du är inte mamma" fick jag höra. Jag log för mig själv. Jo, tänk för att det är jag. Jag är mamma. Så jävla mycket mamma. Känslomässigt. I realiteten. Ända in i själen. Mitt modershjärta klappar i takt med min dotters andetag.
Frågan som fick mig att stanna upp ljöd genom kvällen, ekade mellan husen: "Varför är du ute och går så sent på kvällen då? Varför är du inte hemma och ammar ditt barn, om du är mamma?"

Bara för att man är mamma slutar man inte leva. Och barn har oftast pappor, också.

7 kommentarer:

caroline sa...

men åh. ååååååååååååååååååååååh grrrrrrrrrrrrrrr. så irriterad jag blir.

så dumt sagt. fy.

Anonym sa...

såå omoget sagt av dem, (fin bild)
du är en jätte duktig mamma och nej man slutar inte leva bara för man blir mamma, de är då man börjar leva! /sis

Miss Agda sa...

Skit i idioterna.Tänkvärt och bra skrivet, speciellt de sista raderna :)

Catti sa...

Ja tänk vad "folk" slänger ur sig. Jag har lärt mig att det konstigt nog ALLTID är utländska småpojkar som håller på såhär, på sin höjd någon skandinavisk pojke som är i ett invandrargäng. Jag undrar varför? Inget man ska lyssna på iallafall. Patetiska småbarn som inte vet något om världen ännu.

Rosa Hemmet sa...

Oj vad jag alltid fastnar för det du skriver, du skriver så sjukt bra! Håller med dig till fullo ang. papporna som nu mera är hemma med barnen oxå! Tacka gud för att vi kvinnor oxå har rätt till att gå utanför hemmet efter läggdax i detta 2000-tal :) Var det inte lite obehagligt med de där typerna?

Jenny sa...

Du skriver ju underbart bra! Herre gud vad bra! Du skulle ju kunna skriva böcker =)! Irriterande små snorungar förresten ;) hehe.

Tilda sa...

Svar:Åh, tack! Vad ni är gulliga. Att skriva en bok är lite av en dröm jag har...