fredag 26 augusti 2011

Kvällssvammel

Liva har lagt av med nattblöjan och Ilon har gått sin allra första vecka på förskolan. Han trivs alldeles utmärkt! Igår var första gången vi lämnade honom flera timmar i rad. Han blev hjärtskärande ledsen när vi sade hejdå men repade sig kvickt. Idag gick det hur bra som helst och han höll minsann sina förskollärare sysselsatta! Fina lillebror som är full av bus... M har varit den som skolat in och jag har fått njuta av lite ensamtid denna veckan - välbehövligt inför skolstarten på tisdag!

Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning; jag har ju nästan glömt bort hur man gör när man pluggar... Kaffe, choklad och anteckningsblock till bredden fullklottrade, långtråkiga powerpoint-föreläsningar blandat med uppiggande nytänkande inspirerande seminarier, att plöja igenom klassiker efter klassiker, tusentals sidor, doften av gamla gulnade biblioteksböcker och att stressa upp sig inför tenta var fjärde vecka. Jo, visst minns jag. En gnutta av det, åtminstone. Det är två år sedan jag satt på uppropet och tveksamt ljudade ett knappt hörbart "Ja" i massan av nya och gamla studenter. Det är ett år sedan jag satt med min nyfödda son i famnen och de första veckorna på mitt studieuppehåll låg framför mig. Jag tänkte att jag hade gott om tid att njuta men tiden går som bekant obehagligt fort. Den rusar förbi. Schviiiisch.


Jag tänkte på det när jag pratade med min farmor. Hon sade att hon fortfarande känner sig som 30. Inte en dag äldre. Hon är född på tjugotalet. Tänk att vara fångad i sin kropp; begränsad, hämmad, svag. Som en skalbagge liggandes på rygg, kämpande och mycket medveten om att man kan flyga bara kroppen kunde samarbeta en gnutta. Hon kommer inte ge upp, det är jag säker på. Hon kommer fortsätta sprattla och kämpa tills hon hamnar rätt och flyger igen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tilda: det är tur för världen att en fantastiskt duktig, inspirerande, målmedveten och härlig lärare är på väg! Det behöver våra ungdomar verkligen! Jag älskar hur du skriver-det är verkligen så att du behärskar orden som finns i vårt språk. Lycka till med dina studier- ge dig inte!